Kirsten heeft het stiff-personsyndroom, net als Céline Dion: 'Mijn stem hapert nu' (2024)

Zeldzame ziekte

Door Linda Samplonius··Aangepast:

Kirsten heeft het stiff-personsyndroom, net als Céline Dion: 'Mijn stem hapert nu' (1)

RTL

"Ze stónd er", zegt Kirsten Alarcon Moena (46) over het optreden van Céline Dion tijdens de opening van de Olympische Spelen. Ze kreeg er tranen van in haar ogen, want Kirsten heeft net als de zangeres de zeldzame neurologische aandoening: het stiff-personsyndroom. "Het was prachtig, maar ik vroeg me ook af: hoe dóet ze dit?"

"Ik was hartstikke nieuwsgierig hoe Céline zou zingen en hoe haar performance zou zijn", zegt Kirsten, want ze weet hoe het is met het syndroom (SPS) te leven. "Mijn stem hapert. Ik klink hees en schor. En waar ik vroeger redelijk goed kon zingen, klinkt het tegenwoordig zo vals als een kraai, een symptoom van de ziekte."

Bekijk hieronder de openingsceremonie van de Olympische Spelen:

Kirsten kreeg haar diagnose zeven jaar geleden. Al jaren eerder had ze symptomen, maar ze dacht dat die zware ledematen door het vele sporten kwamen. Totdat ze op een ochtend wakker werd met 'olifantenpoten'. "Mijn benen voelden zo zwaar dat ik ze niet opgetild kreeg. Ik werkte in de sport en de zorg en sportte zes dagen in de week. Ik dacht aan verzuring." Twee dagen later werd ze schreeuwend van de pijn wakker. "Ik dacht aan een hernia, ik kon mijn rug niet meer omhoog krijgen." Weer een dag later kreeg ze spasmen in haar benen.

Diagnose duurt jaren

Een SPS-diagnose duurt gemiddeld jaren. Bij Kirsten ging het sneller. Na een jaar en verschillende ziekenhuizen hoorde ze haar diagnose. De behandeling - een infuus met antistoffen, die uit plasma van gezonde donoren worden gehaald - sloeg aan.

Elke vijf weken ging ze aan het infuus, waardoor ze de eerste jaren zo goed als normaal functioneerde. Na een operatie aan haar buik in 2021 - die niets met de ziekte te maken had - ging ze ineens hard achteruit. Nu kan ze kleine stukjes in huis lopen. Buitenshuis is ze rolstoelafhankelijk. Ze heeft goede en slechte dagen. Op een slechte dag heeft ze vooral veel pijn in haar rug, heupen en benen en kan ze haar bed niet uit. Op goede dagen is de pijn te doen en geniet ze zoveel mogelijk van het leven.

De kleinste dingen kunnen spasmes veroorzaken of een schrikreflex, waardoor ze volledig verstijft. Soms ontstaan die vanuit het niets. "Vorig jaar was ik bijvoorbeeld roti aan het maken, heel relaxt, muziekje erbij. Ineens verstijfde mijn lichaam en knalde ik tegen een keukenkast. Ik kon me vastgrijpen aan het aanrecht en voorover blijven leunen, zodat ik niet verkeerd zou vallen."

Kirsten heeft het stiff-personsyndroom, net als Céline Dion: 'Mijn stem hapert nu' (2)

© Eigen foto

'Lading diazepam'

Die stijfheid bleef. Er was niemand thuis, dus probeerde ze met de spraakfunctie op haar telefoon haar man en de buren te waarschuwen. Na een halfuur was haar man er, die gaf haar 'een lading' diazepam, legde haar in de stabiele zijligging en na 20 minuten ontspanden haar handen, daarna haar armen, haar gezicht en de rest van haar lichaam. De rest van de dag was loodzwaar. "Ik ben dan echt knock-out en breng zo'n dag in bed door."

Nadat het optreden van Céline Dion op de Eiffeltoren was afgerond, ging het 'los' op het besloten internationale forum van mensen met SPS. "Iedereen vroeg zich af hoe ze dit voor elkaar heeft gekregen. Ook al heeft ze niet live gezongen, ze stond er wel. Op beelden achteraf zag ik dat ze daarna moeilijk kon praten en niet helemaal kon functioneren. Maar toch vroeg ik me af: welke behandeling heeft zij gehad dat zij daar kon stáán?"

In onderstaande post (december 2022) vertelt Céline Dion over haar diagnose:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Auto-immuunziekte

Een behandeling die niet veel anders is dan die van alle andere patiënten met stiff-personsyndroom, denkt neuroloog Maarten Titulaer van het Erasmus MC. Onlangs bezocht hij een internationaal onderzoeksconsortium, waar ook de behandeld arts van Céline Dion was. "Elke behandeling is natuurlijk privé, maar we delen kennis en informatie met elkaar en er zijn niet zo heel veel andere behandelingen dan die wij in Nederland toepassen."

SPS is een auto-immuunziekte waarbij een lichaam te actief reageert op de eiwitten in de hersenen en nog belangrijker: in het ruggenmerg. Daardoor krijg je verstoringen in de afstelling van je spieren. Titulaer: "Als je bijvoorbeeld je biceps aanspant, ontspant je triceps, dan krijg je een soepele beweging. Mensen met SPS hebben een overmatige spieraanspanning, bij hen spannen de biceps én de triceps aan. Ze hebben stijve ledematen, pijnlijke spierkrampen en spasmen."

'Ze verstijven ineens'

De benen zijn vaak het meest aangedaan, vandaar dat mensen met SPS vaak moeilijk kunnen lopen. Maar ook de armen en de stem kunnen aangetast worden. Ook verstijving hoort bij de ziekte. Dat kan veroorzaakt worden door een kleine trigger. "Patiënten kunnen bijvoorbeeld op een zebrapad lopen en nadat het verkeerslicht op oranje schiet denken: haal ik de overkant op tijd? Zo'n gedachte kan al genoeg zijn om te verstijven, zo erg dat je letterlijk omvalt."

Er lijkt vaak niets aan de hand tot het ineens mis is. De spasmen zijn onvoorspelbaar en niet continu. Ze kunnen zo heftig zijn dat je een bot kunt breken. Titulaer schat in dat enkele honderden mensen in Nederland de ziekte hebben.

'5 minuten gepresteerd'

De neuroloog heeft wel een verklaring waarom er bij Céline Dion op het podium niets aan de hand leek. "Allereerst: ik weet niet welke vorm van SPS ze heeft, dit kan uitmaken hoe ze reageert op een behandeling. Wat ik zag is dat ze maar zo'n vijf minuten op het podium stond. Waarschijnlijk is ze helemaal geprept voor deze vijf minuten. Een beetje valium kan bij goed gebruik helpen, zodat je spieren net ontspannen genoeg zijn dat je kunt functioneren, maar niet té ontspannen. Ze stond stil, bewoog haar benen niet en hield zich in het begin vast aan de vleugel. Ze zong met een band mee, ook dat zal haar geholpen hebben."

Lees ookCéline Dion had al veertien jaar symptomen van ziekte

"Het is heel knap wat de zangeres heeft gedaan, maar dit betekent niet dat zij in het dagelijks leven geen last van de ziekte heeft. Het is bij deze ziekte niet zo dat meer geld leidt tot een betere behandeling. Er ís op dit moment geen betere behandeling dan die nu in de Verenigde Staten en in Nederland wordt toegepast. Ik denk dat zij een kort moment uitzonderlijk goed heeft gepresteerd, maar daarna heel lang moest bijkomen van deze vijf minuten."

Verkeerd beeld

Het beeld dat de wereldster het afgelopen weekend op camera liet zien, ook al waren het alleen haar goede momenten, kan volgens Kirsten een verkeerd beeld van de ziekte geven. "Ik denk nu: hoe kan het dat zij normaal loopt, dat zij die druk wel aankan? Mensen om me heen kunnen zich nu afvragen: als zij het kan, waarom lukt het jou dan niet?"

"Mijn man verklaarde het zo: 'Jullie zijn hetzelfde', zei hij, 'Jij pept je ook op om die voetbalwedstrijd van je kind te zien en jij presenteert ook bij de bingo van de club.' En dat klopt. Dan lééf ik op adrenaline. 20 minuten later kan ik mijn lichaam niet meer onder controle houden, maar dan ben ik inmiddels weer thuis."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voorAndroideniOS.

Lees meer over

Céline DionErasmus Medisch Centrum [EMC]Ziektes en aandoeningenLink in bio

Kirsten heeft het stiff-personsyndroom, net als Céline Dion: 'Mijn stem hapert nu' (2024)
Top Articles
通販(┚BJ타리🚀무료다운.com🚀좌표🚀라이키 디시패트리온 오리지널 무료패트리온 보는곳) | PAL CLOSET(パルクローゼット) - パルグループ公式ファッション通販サイト
SIVILLAGE
12 Rue Gotlib 21St Arrondissem*nt
ARK Survival Ascended Floating Turret Tower Build Guide
Delta Rastrear Vuelo
Discover the Hidden Gems of Greenbush MI: A Charming Lakeside Retreat - 200smichigan.com (UPDATE 👍)
Joann Ally Employee Portal
Adopted. Abused. Abandoned. How a Michigan boy's parents left him in Jamaica
Chs.mywork
Magic Seaweed Pleasure Point
Six Broadway Wiki
James Cameron And Getting Trapped Inside Your Most Successful Creation
Craiglist Tulsa Ok
Best Transmission Service Margate
Craigslist Westchester Cars For Sale By Owner
So sehen die 130 neuen Doppelstockzüge fürs Land aus
Promiseb Discontinued
Osrs Toby
The Athenaeum's Fan Fiction Archive & Forum
Drys Pharmacy
Westgate Trailer Mountain Grove
Cherry Crush Webtoon Summary
All Obituaries | Dante Jelks Funeral Home LLC. | Birmingham AL funeral home and cremation Gadsden AL funeral home and cremation
Beaver Dam Locations Ark Lost Island
Omniplex Cinema Dublin - Rathmines | Cinema Listings
Panic! At The Disco - Spotify Top Songs
Lewelling Garden Supply
Cric7.Net Ipl 2023
Seconds Valuable Fun Welcoming Gang Back Andy Griffith's Birthday A Top Wish So A Happy Birthday FZSW A Fabulous Man Kevin Talks About Times From Ten Day Weekend Fun Labor Day Break
Speer Funeral Home Aledo Il Obituaries
Eddy Ketchersid Obituary
Insidekp.kp.org Myhr Portal
Navy Qrs Supervisor Answers
King of Battle and Blood
Edict Of Force Poe
Sam's Club Stafford Gas Price
Craigslist In Visalia California
Craigslist Pinellas County Rentals
JetBlue, Spirit end $3.8 billion merger agreement after losing antitrust suit
Texas State Final Grades
Sam's Club Gas Price Mechanicsburg Pa
6173770487
O'reillys Parts Store
About My Father Showtimes Near Marcus Saukville Cinema
Disney Immersive Experience Cleveland Discount Code
911 Active Calls Caddo
Indian River County FL.
New employee orientation | WSDOT
Assistant Store Manager Dollar General Salary
Centurylink Outage Map Mesa Az
2006 Ford E350 Startrans RV Conversion for sale by owner - Medford, OR - craigslist
Obsidian Guard's Skullsplitter
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5855

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.